Vegan lunchinspiratie om jezelf te verwennen

Hoe maak je een heerlijke, makkelijke en ook nog eens plantaardige vegan lunch zonder te lang in de keuken te staan? In dit artikel deel ik de nodige vegan lunchinspiratie om jezelf te verwennen.

vegan lunch

Vegan lunch & vegan eten & supermarkt

beschuit met hagelslag

In de meeste supermarkten kun je tegenwoordig van vele producten wel een vega(n) variant vinden. Denk eens aan een boterham met een plakje boterhamworst of filet american en paté. Van bijna alle producten is inmiddels wel een vega(n) variant te vinden.

Naast al die vegetarische vleesvervangers zijn er toch talloze dingen die je op je brood kunt doen. Het leven mag af en toe echt best wel wat meer een feestje zijn. Vandaar dat ik mijn creativiteit heb losgelaten om je van de nodige vegan lunchinspiratie te voorzien.

Al deze recepten zijn zoals gezegd plantaardig. Zo heb ik bijvoorbeeld bij de pannenkoeken de melk en eieren achterwege gelaten. Het brood of beschuit heb ik besmeerd met een laagje van de eerder genoemde plantaardige margarine (in plaats van roomboter) om er voor te zorgen dat het beleg makkelijk op het broodje of beschuit blijft liggen. ??‍?

1. Vegan pannenkoeken

Pannenkoeken zijn altijd een goed idee. Je kunt natuurlijk een voorgemengd pak kopen, maar zelf het beslag maken is zo gedaan. Deze vegan pannenkoeken (dus zonder melk én ei) maken je lunch net even wat meer gevarieerd.

Wat heb je nodig voor 3 pannenkoeken?

  • 130 gram bloem
  • 100 ml water
  • 70 ml plantaardige melk
  • ½ eetlepel olijf- of zonnebloemolie
  • snufje zout

Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar met een garde. Giet wat olie of plantaardige margarine in de pan en bak hier de pannenkoeken in. En voila – opeens eet je gewoon pannenkoeken tijdens de lunch.

De pannenkoeken heb ik bedekt met een laagje pindakaas, plakjes banaan en wat pure chocolade. Deze variatie heb ik vroeger ooit geleerd op een kinderfeestje en dit blijft zo nu en dan een guilty pleasure.

 

vegan pannenkoeken

2. Beschuitje met verse aardbeien

Een beschuitje met aardbeien als lunch of als ontbijt – wat maakt het uit. Zolang je maar een lekkere topping hebt op je beschuitje vind ik alles goed. Nu het hoog zomer is, vind ik het heerlijk om een beschuitje te beleggen met verse aardbeien, eventueel met een snufje kaneel. Heel eenvoudig, maar oh zo lekker en zonder dierlijke producten.

3. Boterham met basilicum(olie), avocado en spinazie

Ik hou van groente op een boterham. Liefst gegrild of anders rauw. De boterham bedek ik voor de romigheid graag met een laagje hummus of met een olie (zoals de extra vierge olijf- en basilicumolie spread van Becel, deze is ook 100% plantaardig) en bedek de boterham vervolgens met wat verse bladspinazie en avocado. Beetje peper en zout erover en niks meer aan doen.

lunchinspiratie

 

4. Gegrilde appeltaart boterham (met pindakaas)

Vreemd genoeg is dit recept ontzettend lekker. Wat het precies is? Eigenlijk heel simpel: het is een soort appeltaart tussen twee boterhammen, en dan ook nog met pindakaas. Het heeft wel iets weg van een tosti.

Hoe ga je te werk voor 2 tosti’s? Besmeer 4 boterhammen aan één kant met een dun laagje pindakaas. Snijd een appel in dunne plakjes en beleg 2 boterhammen met de plakjes appel. Strooi er een beetje suiker en kaneel over en leg de andere boterham erop.

Smeer een laagje margarine aan de buitenkant van de boterhammen en grill de appeltaart tosti’s in een koekenpan aan beide kanten. Het is misschien niet de meest gezonde optie, maar dit is serieus zo lekker.

Zoals ik in het vorige artikel al aangaf wordt bij de productie van 1 kilo kaas wel 510 kilo CO2 uitgestoten, bij een appel is dit maar 35 kilo CO2. Naast dat deze appeltaart boterham dus ontzettend lekker is, ben je dus ook lekker duurzaam bezig. ?

appeltaart boterham


Vegan lunch inspiratie

Ik denk dat ik je zo wel de nodige inspiratie heb gegeven wat je op je brood (of pannenkoeken) kunt doen tijdens de lunch. Ik hoop dat ik je hiermee ook een beetje heb kunnen laten inzien dat een plantaardige lunch verrassend, lekker én soms ongezond kan zijn.

Wat is jouw guilty pleasure op brood?