Intermittent fasting (IF) is een dieetmethode waarbij je een bepaalde periode vast en vervolgens een periode eet. Er zijn verschillende manieren waarop je intermittent fasting kunt toepassen, maar de meest voorkomende zijn:

  1. 16/8 methode: Hierbij vast je 16 uur en eet je gedurende een periode van 8 uur. Bijvoorbeeld, je kunt vasten van 20.00 uur ’s avonds tot 12.00 uur’ s middags de volgende dag, en binnen de 8 uur erna je maaltijden eten.
  2. 5:2 methode: Hierbij eet je normaal gedurende vijf dagen van de week en beperk je je calorie-inname tot 500-600 calorieën per dag gedurende twee niet-opeenvolgende dagen.
  3. Om de dag vasten: Hierbij vast je om de andere dag volledig, of beperk je calorie-inname tot 500-600 calorieën op de vastendagen.

Intermittent fasting kan gewichtsverlies bevorderen omdat het de calorie-inname beperkt en het lichaam in staat stelt om de opgeslagen vetten te gebruiken als energiebron. Daarnaast kan intermittent fasting ook de insulinegevoeligheid verbeteren, de ontsteking in het lichaam verminderen en de gezondheid van het hart en de hersenen verbeteren.

Hoewel intermittent fasting veel voordelen heeft, is het belangrijk om te onthouden dat het niet voor iedereen geschikt is. Mensen met een eetstoornis, diabetes of andere gezondheidsproblemen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten voorzichtig zijn en hun arts raadplegen voordat ze beginnen met intermittent fasting.