Gezonde havermouttaart!

Als je pindakaas en jam lekker vind op je boterham, vind je deze havermouttaart vast ook heerlijk! Te bakken in zowel airfryer als oven.

Pindakaas en jam is echt een heerlijke combinatie en deze is ook nog eens verantwoord! Deze peanutbutter jelly havermouttaart is vrij van gluten, graan en lactose en een feestje als ontbijt of tussendoortje.

Niet suikervrij, wel weinig suikers
Ik ontving onlangs een pakket vol lekkernijen inclusief hero minder zoet (40% minder suikers dan normale jam) en deze moet op dus gebruikte ik hem in deze havermouttaart. Uiteraard kun je ieder soort jam gebruiken, al zou ik wel kiezen voor aardbeiensmaak. Zo lekker in combinatie met pindakaas! Ik bakte de taart in de airfryer, maar oven kan ook. Uiteraard ook voor dit recept weer beide bereidingswijzen in het recept gezet.

Havermoutvlokken of havermeel
Ik gebruik eigenlijk beiden en vaak krijg ik hier vragen over. Deze peanutbutter jelly taart heb ik gemaakt met havermoutvlokken, maar in sommige recepten gebruik ik ook havermeel. Je kunt dat voor dit recept eventueel ook gebruiken. Havermeel kun je zo kopen of maal gewoon havermoutvlokken tot meel, super easy en hetzelfde effect! Voor deze taart gebruikte ik een lage 16 cm bakvorm.

WAT HEB JE NODIG?

  • 85 gram havermoutvlokken
  • 1 ei
  • 2 rijpe bananen
  • 50 ml (plantaardige) melk
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 2-3 eetlepels aardbeienjam
  • optioneel: extra pindakaas en aardbeienjam voor de topping
  • optioneel: flavdrops/steviadruppels vanille

Prak de bananen met het ei tot een beslagje en meng er de melk doorheen (ik gebruikte amandelmelk). Roer er vervolgens 2 flinke eetlepels pindakaas doorheen. Voeg de havermoutvlokken toe en meng goed door elkaar. Proef of het mengsel zoet genoeg is, voeg anders eventueel wat flavdrops vanille of ander zoetmiddel naar keuze toe. Bekleed de vorm met bakpapier of vet in en doe de helft van het mengsel in de vorm. Bestrijk vervolgens de jam er overheen en verdeel vervolgens de rest van het havermoutmengsel. Bak in 20 minuten op 180 graden gaar in de airfryer (voorverwarmen hoeft niet!). Geen airfryer? Verwarm de oven voor op 180 graden en bak 35-40 minuten. Let op: de tijden kunnen per airfryer/oven verschillen. De havermouttaart is gaar als een prikker er droog uitkomt en de bovenkant goudbruin verkleurd is.

(Serveer)tip
Laat iets afkoelen in de vorm voor je de peanutbutter jelly taart eruit haalt en aan gaat snijden. Bestrijk nog met wat extra pindakaas en aardbeienjam voor een extra feestelijk effect. Deze taart is heerlijk als ontbijt of serveer bij de koffie of thee. Je haalt er ongeveer 3-4 porties uit. Afgedekt in de koelkast is de taart ongeveer 2-3 dagen te bewaren. Invriezen kan ook, alleen zou ik dan pas de topping er overheen doen als je het ontdooid hebt of laat het weg.