Het Whoosh-effect is een fenomeen dat optreedt bij mensen die afvallen. Het verwijst naar een plotselinge, opvallende afname van het gewicht na een plateau of periode van langzame vooruitgang in het gewichtsverliesproces.

Het Whoosh-effect wordt verondersteld te worden veroorzaakt door het vrijkomen van vastgehouden water in de vetcellen van het lichaam. Als je gewicht verliest, worden de vetcellen in je lichaam kleiner, maar ze kunnen ook water vasthouden. Op een gegeven moment kan het lichaam deze extra wateropslag niet meer vasthouden en laat het plotseling vrij, waardoor er een merkbare daling van het gewicht ontstaat.

Hoewel het Whoosh-effect soms als een motivatie kan dienen om door te gaan met afvallen, is het belangrijk om te onthouden dat het gewichtsverliesproces niet lineair is en dat er plateaus en langzame perioden van vooruitgang kunnen optreden. Het is ook belangrijk om af te vallen op een gezonde en duurzame manier, met een evenwichtig dieet en voldoende lichaamsbeweging, om je lichaam en geest gezond te houden.